Haber

Japonya Başbakanı Kishida Fumio ikinci kez kabinesini değiştirdi

Japonya’da Ekim 2021’de göreve başlayan Başbakan Kishida Fumio, görev süresi boyunca ikinci kez kabineyi değiştirdi.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu yaptığı açıklamada kabinedeki değişiklikleri duyurdu.

Buna göre Suzuki Junji İçişleri ve Haberleşme Bakanlığına, Koizumi Ryuji Adalet Bakanlığına, Kihara Minoru Savunma Bakanlığına, Kamikawa Yoko ise Dışişleri Bakanlığına atandı.

Eğitim ve Bilim Bakanı Moriyama Masahito, Sağlık Bakanı Takemi Keizo, Çevre Bakanı İTO Shintaro, Bölgesel Canlandırma Bakanı Hanako Jimi, Çocuk Politikaları Bakanı Kato Ayuko.

Takemi Keizo Sağlık Bakanlığı’nı, Tsuçiya Şinako İmar Bakanlığı’nı, Miyashita Ichiro Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ve Shindo Yoshitaka Ekonomik Canlanma Bakanlığı’nı devraldı.

Yeni kabinede 6 kişi koltuğunu korudu.

Kabine Baş Sekreteri Matsuno, Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nishimura Yasutoshi, Maliye Bakanı Suzuki Shunichi, Dijitalleşme Bakanı Kono Taro görevinde kaldı. Saito Tetsuo Arazi, Altyapı ve Turizm Bakanı olarak görevine devam edecek ve Sanae Takaichi Ekonomik Güvenlik Bakanı olarak görevine devam edecek.

Yeni kabine üyelerinin yaş ortalaması 63,5, en genci ise 44 olarak kaydedildi.

Kabinedeki kadın bakanların sayısı 5 oldu: Takaiçi, Kamikawa, Kato, Tsuçiya, Jimi.

2001 yılında Koizumi Junichiro ve 2014 yılında Abe Shinzo’nun kabinelerinde son kadın bakan sayısı 5 olarak kaydedildi.

Yeni kabine, İmparatorluk Sarayı’nda düzenlenen törenin ardından göreve başladı.

“Kadın hassasiyetleri”

Başbakan Kishida, yeni kabinenin açıklanmasının ardından Başbakanlık Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında, şöyle tanımladığı yeni bakanlarla birlikte ekonomi, sosyal işler, diplomasi ve güvenlik alanlarına öncelik vereceklerini söyledi. Değişimi güçlü kılacak bir kabine.”

Beş kadın bakanla “kadın hassasiyetlerini en iyi şekilde değerlendireceklerini” kaydeden Kishida, ekim ayı sonuna kadar yeni ekonomik teşvik paketini açıklayacaklarını da belirtti.

Kishida, 1970’li ve 1980’li yıllarda Kuzey Kore tarafından gözaltına alınan Japon vatandaşlarının sorununu çözmek için Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşmek istediğini yineledi.

Başbakan Kishida, Fukushima İç Nükleer Santrali’nden çıkan arıtılmış atık suyun güvenilirliği konusunda izledikleri diplomasiyi çevre ülkelere anlatmaya devam edeceklerini belirtti.

Enflasyon ve çip kimlikleri sorunu

Ekim 2021’de başbakanlık görevini üstlenen ve ilk kabinesini açıklayan Kishida Fumio, Ağustos 2022’de kabine değişikliği yaptı.

Kamu yayıncısı NHK, hafta sonu 1.200’den fazla kişiyle telefonla yaptığı ankette Kishida’nın kabinesine verilen halk desteğini sorguladı.

Ankette kabineyi destekleyenlerin oranı yüzde 36, desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 43 oldu.

Kamu desteğinin azalmasının nedenleri olarak artan enflasyon ve yeni “MaiNa” çip kimliklerinin uygulanmasındaki teknik sorunlar gösteriliyor.

Vergi ve bankacılık süreçleri, sağlık sigortası tescili gibi süreçlerin yürütülebildiği dijital kimliklerde hatalı isim ve bilgi eşleşmesi şikayetlere yol açtı.

Hükümet, 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla vatandaşlara yüzde 70’i teslim edilen kartların yıl sonuna kadar tek tek denetlenmesi yönünde talimat yayınlamıştı.

ilicajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu